Varmt välkomna till vårens estetkongress!
Att arbeta med estetiska uttryck och arbetssätt är viktigt. Många artiklar och rapporter kring forskning som betonar detta har florerat i media senaste tiden. En av de allra tyngsta rapporterna redovisade vi vid kongressen i Helsingborg 2013 då Anne Bamford medverkade och talade om sin stora UNICEF-forskning. Speciellt uppmärksammades i början av hösten Robert Weil (vd Proventus) som 31/8 i DN debatt skrev att ”Humaniora och estetiska ämnen är nödvändiga på gymnasiet för ett kreativt svenskt näringsliv”. Många andra skribenter betonar också behovet att återföra estetiska ämnen och kurser både som obligatoriska och som i realiteten valbara fördjupningar (och inte endast teoretiskt listade gentemot andra som med meritpoäng för eleverna ”måste” prioriteras).
Återigen lyfter vi på kongressen vikten av estetiska ämnen på gymnasiet till högsta politiska nivå, och låter några representanter för såväl alliansen som oppositionen liksom arbetsgivarorganisationen SKL och de båda lärarfacken mötas för en paneldebatt.
Ett av Estetkongressens viktigast inslag är att knyta och upprätthålla kontakter med utbildningar och kolleger som har liknande (eller andra) förhållanden och förutsättningar än vi själva. Denna kongress försöker etablera mötesplatser för de skolor som erbjuder särskild variant inom annat program än det estetiska, t.ex. Naturvetenskapligt program med musik- eller annan estetisk profil. Vi erbjuder också ett möte för de skolor som redan har fått tillstånd att erbjuda rikstäckande spetsutbildning med estetisk profil av något slag. Ytterligare en kategori estetiska utbildningar som just nu fått färdiga kursplaner är Gymnasiesärskolan med estetiska kurser. Det är väldigt värdefullt att få mötas i denna ganska smala men rikstäckande nisch. Ännu en brännande fråga som uppmärksammas är ämnesbehörigheter.
Våren 2014 fullföljs genomförandet av Gy-2011 och viktiga inslag under kongressen blir presentationer och diskussioner kring kunskapskrav och bedömning i våra kurser. Vid gemensamma presentationer såväl som i mindre grupper, med möjlighet att diskutera de kurser som för varje deltagare är mest angelägen. I anmälan anger man sina önskemål, vilka vi försöker uppfylla. Gymnasiearbetet skall bedömas för första gången. Vi kommer att få möjlighet att diskutera och jämföra olika typer och nivåer av gymnasiearbeten. Estetiska programmets nya undervisningsråd vid Skolverket, Ylva Eriksson, kommer att presenteras, hon talar också om genomförande och bedömningen av Gymnasiearbetet och hon kommer även att träffa skolledargruppen.
Nationell Estetisk Kongress 2014 äger rum i Uppsala. Förbokade rum finns på närliggande hotell, se ”allmän information” på kongressens hemsida, deltagarna bokar själv dessa. Fredag och söndag samt lördagskvällens festmiddag är vi på Uppsala Konsert och Kongress, och lördagens workshops, presentationer och diskussioner genomför vi på Bolandgymnasiet och GUC.
För Nationell Estetisk Kongress,
Sverker Zadig