Varmt välkomna till vårens estetkongress!
Det var med stor besvikelse vi tog emot beskedet att återinförandet av obligatoriskt estetiskt ämne på gymnasiet röstades ned på försommaren, även om det var väntat. Just när detta skrivs är vi fortfarande ovetande om kommande regeringsbildning och därför vet vi inte heller något om utsikterna att trots allt få tillbaka detta mycket saknade obligatorium. Dock är det faktiskt så att allt arbete inför Riksdagsomröstningen som krävs för ett återinförande är gjort: med en gymnasieutredning, följd av remissarbete i flera instanser, framtagande av förslag och slutligen en runda genom lagrådet. Det är också så att Statens Skolverk ville vara väl förberedda om förslaget skulle gått igenom och därför finns framtagna kursplaner både för ett obligatoriskt estetiskt ämne liksom planer för hur motsvarande förstärkning skulle genomföras på det estetiska programmet. Att återuppväcka allt detta är en enklare och snabbare process än att gå hela varvet ännu en gång.
Årets Estetkongress kommer visserligen att beröra eventuella behov av revideringar av nuvarande ämnes och kursplaner men fokus kommer att hamna mer i vårt praktiska arbete. Det goda lärandet och didaktik kring våra estetiska områden. Under de senaste åren har flera böcker publicerats med teman kring detta och vi kommer i kongressen att få möta några av de som ansvarat för och engagerat sig i detta. Boken ”De estetiska ämnenas didaktik” (Stockholm University Press, 2018) presenteras av huvudredaktör Ulrika von Schantz och ”Kunskapande i dans & om estetiskt lärande och kommunikation” (Liber, 2015) presenteras av dess huvudredaktör Britt-Marie Styrke. Ytterligare en viktig bok kom under året, ”Estetiska ämnen och genus” (Gleerups, 2018) men den presenteras främst vid kongressen 2020. Vi möter också Gunilla Gårdfeldt som 2017 släppte ”Scenkonst & en handbok i musik och teater” (Ejeby förlag, 2017). Eva Nivbrandt Wedin medverkar i flera workshops med utgångspunkt huvudsakligen från boken ”Spela med hela kroppen” (Gehrmans, 2012).
Kongressens tema är denna gång ”Estetiskt lärande & estetisk didaktik, för oss som visar under när vi undervisar”. Vi erbjuder ett smörgåsbord med möjlighet för alla att fortbilda sig, fördjupa sig kring kursupplägg och bedömningar och ta del av inspirerande idéer att ta med hem till den egna arbetsplatsen. Viktigast på Estetkongresserna är kanske att knyta och upprätthålla kontakter. Att träffa, umgås med, och utbyta erfarenheter med gamla och nya kolleger.
Estetkongressen 2019 är förlagd till Per Brahegymnasiet, Residensgatan 7, i Jönköping, några minuter från järnvägsstationen. Vid tidig anmälan kan ni ange om fakturering önskas 2018 eller 2019, för samfakturering, ange vilka detta gäller. Vi behåller prisnivån från senaste årens deltagaravgift men ger dessutom mängdrabatt! För varje 5 anmälda från en arbetsplats erhålles en friplats! ”Betala för 5 & åk 6” I kongressen ingår som vanligt alla måltider från kongressens öppnande kl 13:00, fredag 5 april, till kongressens slut före lunch söndag den 7 april. Lunch före kongresstart respektive Take-away-mat för söndagslunch kan beställas vid anmälan.
Via länkarna i menyn ovan finns fylligare information om workshops, workshopledare, presentatörer och föreläsare, allmän information samt anmälningssida.
För Nationell Estetisk Kongress,
Sverker Zadig
sverker.zadig@estetkongress.se
www.estetkongress.se